Szakrális-, és bortúrák a Tokaj-Hegyaljai Abaújszántón

Erre a borútra szeretnénk emlékezni, avval a szándékkal, hogy Abaújszántón ismét pezsgő, vidám, iparos, kereskedő élet legyen.

Elsőként szeretnénk bemutatni működő templomainkat:

-római katolikus

-görög katolikus

-református

-evangélikus templomokat

A rég elfeledett múltú város nagy szükségét érzi, hogy ezek a szakrális helyek ismét ismertté váljanak a városlakóknak, az idelátogató történelmi múltra fogékony és érdeklődő vendégeink, vallási közösségek, túrázók, kirándulók számára.

A programunkra jelentkező csoportoknak a felekezetek képviselői szívesen mutatják be  templomaikat, beszélnek a múlt és jelenvalókról, valamint a jövőbeni elképzeléseikről.

Másodszor: mivel Abaújszántó  a Tokaji borvidék végvára, múltja ehhez kapcsolódóan a bor,- és, gasztroturizmus is.

Vendégeink a múltidéző programban, bibliai ételeket is kóstolhatnak. Ezeket az ételeket a Galambos pincészet mutatja be.

Különleges túránk azért egyedülálló, mert a Tokaj-Tourinform által tavaly oly népszerű Mária úthoz kapcsolódnánk, azt lehetőségeinkhez képest kibővítenénk, mintegy a Tokaj-Hegyalja végváraként templomlátogatással, a világörökség részéként elhíresült Sátorhegy csúcsán lévő óriásfeszület felkeresésével, valamint a régi borút városához méltóan néhány borospince meglátogatásával szakmai  borkóstolóval tesszük teljessé a szakrális programot.

Programunkat két naposra tervezzük.

Túra program

Első nap:

Megérkezés Abaújszántóra délelőtt esetében (Mád, Tállya, Mária út)a Református parókiára, ahol vendégváró itallal fogadjuk látogatóinkat: télen meleg, nyáron hideg tea, üdítő italok.

Templomlátogatás sorrendje mindig az egyedileg leszervezett egyház képviselőjével megbeszéltek alapján.

Minden templomi látogatás kb. fél-egy óra. Vendéglátás a református parókián, ahol bibliai ételek készítését sajátíthatják el a látogatók.

A program után pincelátogatással folytatjuk abaújszántói utunkat: Galambos pincészet borásza szakmai borkóstolást ad 6 féle borból.  A borok kóstolása között Sára lángost fogyaszthatnak a vendégek.

Este szálláshely elfoglalása létszámtól és igénytől függően vendégházban, turistaházban vagy a parókia vendégszobáiban.

Második nap:

Találkozás a programunkban résztvevő vendégeinkkel a pincészetnél, (reggeli a szálláshelyeken). Túrakedvelőknek ajánlott program: túravezetővel a világörökség részét képező Sátorhegyre való kirándulás, melynek tetején található a különleges, 10 m magas feszület, valamint az egyedülálló körpanorámában gyönyörködhetnek vendégeink.

Akik Abaújszántó történelmi múltját akarják megtekinteni, azoknak a helyi tájház felkeresését ajánljuk, ahol a régmúlt időkbe kalauzol el a helybéli eszközök, tárgyak bemutatásával a megbízott vezető.

Azok a vendégeink akik inkább kézműves foglalkozásokon szeretnének részt venni. azoknak ajánlott programunk: helybéli asszonyok által bemutatott különféle kézműves  tárgyak készítése, oktatással -mézeskalács készítés, agyagozás, kosárfonás.

Fakultativ program:

Ha a felnőttek sportolni szeretnének: részükre lovaglást, a közeli hegyekbe, gyermekeik részére póniszekerezést  ajánlunk.

Szolgáltatásunk: kerékpárkölcsönzési lehetőség: felnőtt és gyermekek részére.

Napközbeni  étkezés: fakultatív. Estebéd: újabb bibliai ételek bemutatója a Galambos Pincészetben

A program a mádi zsidó templom, Közép-Európa egyetlen barokk stílusú zsinagógájának megtekintésével fejeződik be.

Bekerülés: 11.000.-Ft/fő

A fakultatív programok külön kerülnek elszámolásra

Jelentkezés: Galambos Pincészet, Abaújszántó,06-20-387-4789