Bor és pinceprogramok

A Tokaji Bor története

Íme egy rövid leírás a Tokaji borról:
"A történelem folyamán olyan művészóriások nyilatkoztak rajongással a Tokajiról, mint Beethoven, Rossini, Liszt vagy Goethe.

A Tokaji mellett hitet tevő legnagyobb hatású "sztároknak" mégis inkább a koronás főket tarthatjuk. Közülük is kiemelkedő hatású XIV. Lajos, a Napkirály volt, aki elrendelte, hogy a Tokaji sohase hiányozzék az ünnepi királyi asztalról. "C' est le roi des vins et le vin des rois"- "Ez a borok királya, a királyok bora". Ez a közismert aforizma is tőle származik. A francia udvar Tokaj- szeretete időtálló volt, hiszen még az utolsó császár, III. Napóleon és Eugénia császárné is évente 30-40 gönci hordó Tokajit rendelt az uralkodói háznak.
A Tokaji oroszországi sikerei, Nagy Péter és Erzsébet Petrovna cárnő hűsége a bor iránt vitathatatlan és jól ismert, arról azonban már kevesebben tudnak, hogy III. Gusztáv svéd király Tokajin kívül nem ivott más bort. XV. Lajos és Nagy Frigyes pedig azzal vetélkedtek egymással, hogy melyikük kínálja nagyobb évjáratú Tokajival Voltaire-t vagy Dumas-t.

Minden idők legnagyobb hatású, napjainkig idézett pápai kijelentése a Tokajiról XIV. Benedekhez kötődik, akinek Mária Terézia küldött tokaji bort: "Boldog a királynő, aki küldött, boldog a föld, amely termett, s boldog vagyok én, aki iszlak."(Idézet Alkonyi László: Tokaj - A szabadság bora című könyvéből)

Tokaj-Hegyalján a "hegy alatti" borkóstolásnak sajátos hangulata, felejthetetlen romantikája van. A pincéknek saját lelkük,- a tokaji bornak pedig egészségvédő hatása van.
Kóstoljon bele a Szerelmi pincesor családias pincészeteibe: Benkő Pincészet, Borgaléria Pinceborozó, Borkatakomba-Erdős Pincészet, Péter Pincészet  

A szálloda segít a vendégeinek abban, hogy a minőségi bort megkóstolhassák, és természetesen megvásárolhassák. Egyedi pincelátogatásokat is meg tudunk szervezni egyéni igények alapján. A pincészetekben a borkóstolás mellett tájékoztatást ad a pincetulajdonos a bor- és aszúkészítés folyamatáról és a borok történetéről. Igény szerint pincevacsorákat is tudunk szervezni vendégeinknek. Transzfer igény esetén kisbuszt biztosítunk vendégeinknek.

Partnereink:

www.tokajbor-bene.hu

www.himesudvar.hu

www.borgaleria.com

www.rakoczipince.hu

www.peterpince.gportal.hu

www.paulayborhaz.hu

www.erdospince.hu

www.benkoborhaz.hu

Kedves vendégeink, jó egészséget kívánunk Önöknek "a királyok borához"!