Tokaj és környéke

"Tokaj: Féltett értékünk Európában!"

A város a Tokaj Hegyalja történelmi borvidék leghíresebb települése. A Tisza és Bodrog összefolyásánál egy, a síkságból merészen kiemelkedő vulkáni kúp (Kopasz-hegy) lábánál fekszik.

Tokaj az egyik legbájosabb, legszebb természeti adottságú, nagy történelmi múlttal rendelkező kis város Északkelet- Magyarországon. Báját, romantikáját, idegenforgalmát csak öregbíti a patinás környezet, a múltról mesélő házak, az évszázados borpincék, a város közepén egybeömlő folyók, a karcsú hidak.

Maga a város hosszan elterülő, néhány kilométernyi csíkban húzódik a Bodrog és a Tisza mentén középütt, pedig mint egy megkötött csokor, egy házsornyira szűkül a hegy és a folyó találkozása miatt.

A településre kétfajta stílusjegy jellemző: A Tisza- Bodrog egyesülésétől északra jellegzetesen városias. Itt romantikus, macskaköves utcácskákat látunk, hegyhez tapadt házsorokkal, míg az összefolyástól délre zöldövezetes, szellős kertes házak sora a jellemző. Az ide látogatók többségének az a véleménye, hogy Tokajnak van egyfajta sajátos romantikus, délies hangulata. Ezt az egyik filozófusunk egyszer így fogalmazta meg: "Tokaj a legészakibb mediterrán város Európában". Ennek az értéknek a megmentésére, gondozására utal Tokaj szlogenje is: "Féltett értékünk Európában!"

Történelme összeforrott a nemzet történelmével. A város első írásos említése 1067-ben keletkezett. Tokaj vára pedig feltehetően a XII. században épült. A vár századokig vigyázta Felső- Magyarország egyik legfontosabb tiszai átkelőhelyét a tokaji révet. A vár sajnos végleg eltűnt a történelem viharaiban, ma már nem látható.

A vár és a város sorsa szorosan összeforrott, mégis Tokaj igazi rangját világhíres termékének, az aszú bornak köszönhette. A Tokaji Aszú egyik legkiválóbb méltatója XIV. Lajos, a francia "napkirály" volt. Állítólag tőle származik az a mondás, hogy "a Tokaji Aszú a borok királya, a királyok bora."

A város és környéke 1646-ban királyi adományként a Rákóczi család tulajdonába került. Mikor azonban a II. Rákóczi Ferenc vezette harc elveszett (1711), a király birtokait elkobozta (1715). A harcok után kamarai várossá lett Tokaj.
A király számos kiváltsággal ruházta fel a várost. Innen eredeztethető büszkén viselt címe: "Kiváltságos Tisza-Tokaj város."

A városban több műemléképület is található. A gazdag anyaggal rendelkező múzeum, az egykori görög kereskedőház főterén található, amelyben Tokaj városával, Tokaj- Hegyaljával kapcsolatos kiállítások és egyháztörténeti kiállítás tekinthető meg.

Az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított Tokaji Kultúrtáj sok-sok látnivalóval nyújt élményt a történelmi borvidékre látogatóknak. Tokaj a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa.